Erbaa Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Erbaa Ziraat Odası > Haberler > FINDIKTA KÜLLEME HASTALIĞI ALARMI

FINDIKTA KÜLLEME HASTALIĞI ALARMI

ERBAA KÖYLERİNDE YAPILAN TESPİTLERE GÖRE FINDIKTA KÜLLEME HASTALIĞI GÖRÜLDÜ
Erbaa da geçtiğimiz günlerde fındık yetiştiriciliği yapan köylerde yapılan incelemelerin sonucunda Fındıkta Külleme Hastalığı belirtilerine rastlandı. 

Fındıkta Külleme Hastalığı; fındık yapraklarının genellikle alt yüzeyinde gelişme sezonunun ortasından sonuna doğru olan dönemde fungusun beyaz renkli kolonileri görülür.Başlangıçta küçük ve tozlu beyaz olan koloniler sonuçta yaprağın tamamını sarar.Yaprak yeşil rengini ve parlaklığını kaybederek matlaşır.Daha sonra yaprak giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar. Bu hastalıklı yapraklar vaktinden önce dökülürler.

Hastalık doğrudan ürüne zarar vermediği için önemli bir ekonomik kayba sebep olmaz.Ancak yaprakların vaktinden önce dökülmesine neden olarak, fındık veriminden çok kalitesini olumsuz etkileyebilir.Ayrıca hastalıklı yapraklar, fizyolojik faaliyetlerini sağlıklılar kadar sürdüremeyecekleri için, o yılın sürgünlerinin pişkinleşmesini engelleyebilirler. Bu durumun uzun yıllar devam etmesi durumunda, ağaçlarda gelişme geriliği görülebilir.

Bu belirtiler fındıklarınızda görülmeye başladığında mücadelesi için bir Ziraat Mühendisinden yardım alınması gerekmektedir. 

Fındık Küllemesi Hastalığı ile karşılaşan tüm çiftçilerimizin hastalıktan en küçük zararla kurtulmalarını temenni ediyoruz...