Erbaa Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Erbaa Ziraat Odası > Haberler > ERBAA ZİRAAT ODASI İLÇEDEKİ TÜTÜN ÜRETİMİ İÇİN ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR.

ERBAA ZİRAAT ODASI İLÇEDEKİ TÜTÜN ÜRETİMİ İÇİN ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR.

Konu hakkında detaylı bilgi veren Başkan KÖKSAL İzmir yaptıkları çalışmaları şöyle özetledi;

2012 Yılı ürünü tütünlerinin alımına başlanmadan evvel Erbaa Ziraat Odası Başkanlığı olarak mevcut sözleşmenin 11.50 TL olduğunu biliyor fakat Karadeniz tütününün yetiştirildiği Samsun ve ilçelerinde 13.50 TL olduğunu, işçilik, mazot, gübre ilaç gibi maliyetlerin aynı olmasından dolayı acaba ilçemizde yetiştirilen tütünlerin fiyatını yükseltebilir miyiz? diye sırasıyla yönetim kurulumuz da, oda meclisimizde tütün ekimi yapılan köy ve mahalle muhtarlarımızla toplantılar yaptık, ilçemizdeki tütün alımı yapan şirketleri odamıza davet ederek bilgi vermelerini istedik. Aldığımız bu bilgilerle beraber ilçemizdeki tütünle ilgili dosya hazırlayarak, 3-4 Aralık 2012 tarihleri arasında Ziraat Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Arif Yılmaz KÖKSAL başkanlığında, Yönetim Kurulu üyemiz Kadir ARIKAN, Meclis Üyemiz Tamer NİŞANCI ve Karaağaç Köyü Muhtarı Mustafa KILIÇ ile beraber 4 kişilik bir heyetle, fiyatlar konusunda ve yeni bir şirket getirme konusunda ayrıca sorunları görüşmek üzere 2 Aralık 2012 Pazar akşamı Tütün alım yapan şirketlerin yoğun olduğu İzmir’e gidildi.

Konu hakkında detaylı bilgi veren Başkan KÖKSAL İzmir’de yaptıkları çalışmaları şöyle özetledi;

‘’3 Aralık Pazartesi sabah ilk olarak Türkiye Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı aynı zaman da ÖZ-EGE TÜTÜN Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut ÖZGENER beyle görüştük İlçemizdeki Tütünün özgeçmişini, bugünkü durumunu, Erbaa Ziraat Odası olarak yaptığımız çalışmaları ve isteklerimizi hazırladığımız dokümanları sohbet ederek ilettik karşılıklı bilgi alışverişi yaparak, şirketini ilçemize tütün alımı yapması için ayrıca gezmeye gelmesi için davet ettik. Mahmut beyde Türkiye’de İlk defa bir Ziraat Odasının kendilerini ziyarete gelmelerinden sorunları paylaşmaktan memnuniyetini dile getirdi, tütün alımı için şirket ortağı ile görüşerek 10 gün içerisinde karar vereceklerini ayrıca Türkiye’mizde yetiştirilen tütünlerin her bir çeşidinin  (Ege, Samsun, Yunan basması ve doğuda üretilen şark tütünü) farklı alıcıları olduğunu fiyatlarında dünya piyasasında çeşitlere göre oluştuğunu tütün alım yapan şirketlerle tütün ekicisinin arasında dengeyi gözettiklerini söyledi. ÖZ-EGE TÜTÜN şirketinin tütünleri işlediği alan heyetle gezildi ve bir başka firmayla görüşmek üzere ayrıldık.

2 .nci olarak T.T.L  TÜTÜN SAN.DIŞ.TİC.A.Ş nin Torbalıdaki işyerine gittik Şirket yetkilisi Ömer Celal UMUR beyle görüşmeler yapıldı öncelikle yaklaşık 20 yıldır ilçemizde tütün alımı yaptıkları için teşekkür ederek hazırlanan  dosyayı  verdik aynı sorunları ilettik karşılıklı görüşmelerden sonra teşekkür edip sırasıyla SOCOTAB YAPRAK TÜTÜN  A.Ş nin Kemalpaşa ilçesindeki fabrikasına gittik  den Christian Rasmussun ve Ahmet OKUMUŞ bey lerle  öncelikle ilçemizde 20 yıldır tütün alımı yaptıkları için teşekkür ederek hazırladığımız dosyayı verdik sorunlarımızı ilettik İlçemizdeki tütünün ihracatındaki zorlukları görüştük karşılıklı görüş alışverişinden bulunduk.                                                                                                                            

          Aynı gün Çiğli ilçesindeki faaliyet gösteren ALLIANCE ONE TÜTÜN A.Ş ye gittik Süleyman GÜL ve Bülent SİVRİTEPE ile görüştük hazırlanan dosyayı verdik Karadeniz de tütün alımı yaptıkları için ilçemizde de alım yapmaları için davet ettik firma yetkilileri şu an için dünyada tütün alımı yapan şirketlerden Erbaa da yetişen yunan basması tütünü için istek olmadığından düşünmediklerini gelecek yıllarda düşünebileceklerini söylediler teşekkür ederek firmadan ayrıldık 

                İzmir’ de son gün 4 Aralık da ilk önce TÜTÜN VE ALKOL PİYASASI DÜZENLEME KURULU İzmir irtibat bürosundan Faruk GÜLPINAR beyi ziyarete gittik hazırladığımız dosyayı ilettik ilçemize bir şirketin daha gelmesi için yardımına ihtiyacımız olduğunu söyledik Faruk beyle 25 yıldır Türkiye de tütün üretim yapılan yerleri gezdiğini sorunları bildiğini çözümü içinde her zaman tütün ekicisini yanında olduğunu ve bir tütün alım yapan şirketin gelmesi için elinden gelen yardımı yapacağını söyledi bizde teşekkür ederek son olarak SUNEL TİC.TÜRK A.Ş nin İzmir Pınarbaşı semtindeki şirketin de bizi Ahmet GÖKSEL bey karşıladı. Öncelikle şirketlerinin ilçemizde 3 yıldır tütün alımı yaptıkları için teşekkür ettik hazırladığımız dosyayı verdik bu seneki beklentilerimizi ilettik Tütünün Türkiye’deki ve İlçemizdeki yerinden öneminden bahsettik Ahmet beyde alım yerlerinden gelen tütünlerin nasıl işlendiğini yerleri bizlere gösterdi. Erbaa Ziraat odası heyeti olarak Ülkemizde en büyük tütün alımı yapan ve ihracatı gerçekleştiren şirketlere ilçemiz çiftçilerinin dertlerini sorunlarını ilettik çözüm noktalarında işbirliği önerdik izlenimlerimizi çiftçilerimizle paylaşmak üzere 5 Aralık Çarşamba günü ilçemize döndük.

             Biz ziraat odası olarak da bundan böyle çiftçilerimizle ilgili çalışmalarımızı yapmaya devam edeceğiz. Tütünle ilgili yaptığımız görüşmelerden iyi izlenimlerle ayrıldık. Yine eskiden olduğu gibi daha kaliteli üretim yaparak tütün üretimini canlandırabiliriz, bunun içinde daha iyi ve kaliteli tütünü yetiştirmek için üreticilerimiz ellerinden geleni yapmalarını istiyoruz. Böylelikle vermiş oldukları emeğinin karşılığını alacaklarına inanıyorum’’ dedi.